Healthy With Tomato

Bookmark and Share


Although cheap, nutrient-rich tomatoes. In the outer layers there is lycopene, an antioxidant that can prevent various types of cancer. It can also be processed into a variety of refreshments and food that could shake up the tongue.

Tomatoes are by the botanist called Lycopersicum esculentumMill, is a plant of the Solanaceae family, which is blooming like a trumpet. Tomatoes including crop year (annual), which means that old one-time only for the harvest period. This plant shrubs or bushes shaped by the length can reach 2 meters.



The shape, color, flavor, and texture of tomatoes is very diverse.There is a round, flat round, curly, or like a light bulb. Mature fruit color varies from yellow, orange, to red, depending on the type of the dominant pigment. It was also varied, from sour to sweet. The fruit is arranged in clusters. Overall fruit fleshy and contains a lot of water.


Must be Cleaned
Freshly harvested fruits are usually separated by size and quality (grading). Determination of fruit quality based on health,toughness, cleanliness of the size, weight, color, shape, maturity,freedom from foreign substances and disease, and damage by insects and mechanical injuries. Quality categories commonly used are extra classes, class 1 and class 2.

Once sorted, tomatoes must be cleaned and washed to remove dirt on the fruit. Dirt is generally in the form of splashes soil, dust and chemical substances (drugs and fertilizer spray). Apart from giving the impression of dirty, splashing soil also can carry disease and a number of dangerous microbes. Chemicals that attach to the fruit, especially pesticides, if present in excessive amount can cause poisoning.

Storage of tomatoes must be done at temperatures not too high,usually carried out at room temperature. However, it would be much better if the tomatoes are stored at a lower temperature,